יום ראשון, 16 באוקטובר 2011

תקשורת ללא גבולות גם במקומות בהם הכרח לשרטט את הגבול!

בזמן שאני יושבת לכתוב פוסט זה, איני יכולה שלא לחשוב מה עובר ברגעים אלו על גלעד שליט? האם הוא בכלל במצב שהוא מסוגל לעכל את כל מה שרוחש וגועש בארצנו הקטנטונת בציפייה לבואו? לפני מספר שעות שמעתי את אביבה שליט פונה לתקשורת בבקשה כי תניח למשפחה ולגלעד לנפשם. ערב הדיון בבג"צ בדבר תקפות העיסקה, בהדגישה את הזדהותה עם משפחות השכול ואת חששה ממצבו של גלעד, לא יכלה אביבה שלא להזכיר את התקשורת. 
ההיערכות המופרזת של התקשורת, במיוחד הישראלית לסיקור חזרתו של גלעד דומה להיערכות צבא ערב קרב מכריע. עשרות צלמים גודשים את מצפה הילה בכניסה לישוב, על הגגות, בבתי השכנים ובטוחני שביום פקודה אף יעלו מסוק לאויר שיצלם את המתרחש בבית ובסביבה. ואני שואלת מדוע? האם לא די בסיקור אינפורמטיבי של טקס קבלת הפנים הצנוע שאמור להתקיים בבסיס חה"א, במעמד ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל? מה לנו שאנו מקדשים את יצר המציצנות?
נכון שגלעד שליט הפך לחייל המסוקר ביותר במדינה. בנם של כל אזרחי ישראל הדורשים בשלומו ומצפים לחזרתו (ואני לא נכנסת לשאלת המחיר שכן זה מצדיק דיון נפרד). נכון גם שבמידה והתקשורת לא הייתה מתגייסת לחזרתו של גלעד כנראה שהסוגיה לא היתה מצליחה להישמר במקום גבוה בסדר היום של המדינה. למעשה אין מחאה, נאום, פגישה עם גורם זר, ראיון של מקבלי ההחלטות במדינה ו/או של ראשי מערכת הביטחון בהם לא עסקו בעניין חזרתו של גלעד שליט להוריו ולמשפחתו. ברי, כי ללא הקמפיין התקשורתי הרחב כל זה לא היה קורה. אבל לעניות דעתי גם לכך יש סוף ועל התקשורת להכיר בכך ולהבין שתפקידה הסתיים.
אך זו מסרבת לעשות כן. היא ממשיכה להיערך למשדר חדשותי מיוחד שיסקר כל צעד ושעל ביישום העיסקה עם החמאס, עד להגעתו של גלעד לביתו במצפה הילה. ולאחר מכן, בטוחני כי היא תחכה בפתח הבית עד ליציאת מישהו מבני משפחתו שימסור הודעה בתקווה להרגיע את הרוחות, ומשזה לא יספק אותה היא תמתין עד ליציאתו של גלעד וכן הלאה...זאת, באצטלה של זכות הציבור לדעת.
ואני אומרת תפסיקו למכור לנו דרמה אנושית שמבחינתכם מהווה אינדיקציה להצלחתכם להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות בישראל להסכים לעיסקה וושבעצם נועדה לייצר בעבורכם רייטניג והכנסה. לא כל דבר נמדד בכסף. ניתן לשרטט גבולות וכללי עשה ואל תעשה. זוהי לא פגיעה בדמוקרטיה. זו שמירה על הדמוקרטיה.
זה המקום לתהות גם עד כמה התקשורת התנהלה בפרשת שליט בהתאם לנורמות המקצועיות המצופות ממנה? למעשה התקשורת לא קידמה דיון רציני בשאלה האם ההחלטה ללכת על עיסקה עם החמאס ולשחרר בעבור גלעד מאות מחבלים ורוצחים היא המהלך הנכון? כבר בשלבים המוקדמים התקשורת חטאה לתפקידה, בכך שנקטה עמדה חד משמעית בעד העיסקה ולמעשה אטמה את עצמה לדעות אחרות. כאזרחית וכאמא לילדים, אני חושבת שאין מוצא במקרה של חטיפת חייל ו/או אזרח להשיבו הביתה, כי אם לנהל מו"מ עם החוטפים לשחרור, קל וחומר שאין אפשרות לממש אופציה צבאית. לאורך ההיסטוריה למדנו שאין ברירה אחרת ולא צריך על גבו של גלעד לדבוק בעקרונות אחרים. עם זאת, מהתקשורת מצופה התנהלות אחרת, אובייקטיבית, פחות רגשית וכזו שלא נועדה לקנות לה קהל תומכים ו/או לפנות למכנה המשותף של הציבור. בפרשת גלעד שליט התקשורת הישראלית חטאה לתפקידה והיא ממשיכה להתנהל כ"צהובון" שמחפש את הכותרת המדברת ואת התמונה ששווה אלף מילים. 
ומה הלאה? מעבר להנמכת הפרופיל המשמעותית ממשפחת שליט, אני מקווה שלא נשחק לידי ארגון החמאס בכך שנעסוק באסירים המרצחים המשוחררים. נייצר בעבורם פולחן אישיות ע"י הצגת תמונותיהם, נפנוף אצבעותיהם באותיות וי המסמלות את אות הניצחון ואזכור פועלם מהעבר. עם כל הקושי שבדבר לא צריכים להוסיף חטא על פשע. מדובר בחבורת מרצחים שפילה, שבצר לנו שחררנו אותם בעבור ערך כבוד האדם ודבקותנו בעיקרון המקראי "השבת בנים לגבולם". כמדינה, ביכולתנו להתמודד עם ההשלכות שעלולות להיות לכך על מצבנו הביטחוני. לא צריך לייצר בעבור חבורה שפילה זו סנטימנט מכל סוג שהוא. פשוט להסתפק בדיווח אינפורמטיבי קר ויבש מבלי לפרט בתמונות ובמלל אודותם.
ולסיום, ברצוני להביא דברים שנכתבו ע"י עיתונאית כוויתית, בעיתון מוביל בכווית, בהם היא מביעה תחושת התפעלות ורצון לחיות במדינה המקדשת את שלום אזרחיה והמוכנה לשחרר בעבור השבת חייל אחד אלף עשרים ושבע מחבלים. תעודת גאווה למדינה. אני מאד מזדהה עם דברים אלו המהווים את הטוב והייחוד שיש בארצנו ובעמנו ומפנה קריאה נרגשת לתקשורת לנהוג באחריות, בזהירות וברגישות ולהבין שהצבת גבולות אין פירושה פגיעה בכיסוי החדשותי תקשורתי, כי אם בגרות ומחשבה. ויפה שעה אחת קודם.

יום שישי, 7 באוקטובר 2011

הפוסט הזה מוקדש לסטיב ג'ובס...

מה לא נאמר על סטיב ג'ובס-האדם,האגדה אשר חייו נגדעו השבוע,ולמרות כל הפרסומים החדשותיים והבאזזז סביב מותו,מוות מסתיים בקול דממה דקה.החלטתי להקדיש לך סטיב את הפוסט הזה,ולהודות לך באופן אישי על השינוי שהכנסת בחיי,ובתוך תוכי באמצעות האני מאמין שלך שפורסם והגיע אל לבי באמצעות אותו שינוי טכנולוגי,אני חשה שדבריך נגעו בי באופן אישי,ויכולנו לשבת ולשוחח על כוס קפה ולהגיע לסמביוזה מנטלית כמו היינו בדינמיקה קבוצתית.בלי בעייה כלל.
אחת מאבני הדרך המניעות את חיי היא חשיבה יצירתית,ובציטוט הבא שלך טמון כל הקסם אודות האינטרקציה בין הטכנולוגיה בתיווך היצירתיות.
"יצירתיות היא רק לחבר דברים. כששואלים אנשים יצירתיים איך הם עשו משהו, הם מרגישים קצת אשם כי הם לא באמת עשו אותו, הם רק ראו משהו, והם היו מסוגלים לחבר את החוויה שלהם וליצור דבר חדש". ". (ראיון ל"Wired", 1996
ציטוט זה שלך מדהים בעיניי משום יכולתו לתמצת במשפט אחד כיצד ניתן להתייחס לכל דבר בחיינו בדרך מעט שונה,העושה את כל ההבדל."לחבר את החוויה וליצור דבר חדש",ואני מגדירה זאת בחסמים מול מפתחות לחשיבה יצירתית.אין עוד חשיבה קונבנציונאלית והיצמדות לכללים,חוקים וגישות מוכרות,כי אם יש לפתוח את המחשבה עם מפתח השינוי-אפשר לשבור את הכללים,ניתן לדלג מעליהם וכל אחד יכול להיות יצירתי ולהביא לפתרונות יצירתיים.צריך רק לרצות ואז החוויה,הפתרון יגיע.כמו גדול.
ציטוט נוסף שלך סטיב שנגע בי :"הטכנולוגיות שלנו יכולות להפוך את החיים ליותר קלים, הם מאפשרות לנו לגעת באנשים שלא היינו מגיעים אליהם אחרת. יכול להיות שיש לך ילד עם פגם מולד ובעזרת הטכנולוגיה תוכל ליצור קשר עם הורים אחרים וקבוצות תמיכה, להשיג מידע רפואי ומידע על תרופות חדשות – הדברים האלה משפיעים בצורה עמוקה על החיים".
דברים אלה נאמרו גם הם ב-1996,ובשנת 2005 חרב עליי למספר חודשים עולמי כאשר בני ,אוצרי, נולד פג במשקל של הרבה פחות מקילו סוכר,והיה בסכנת חיים.מוזר לחשוב על כך אך רק הטכנולוגיה הצילה אותי כאשר איפשרה לי ליצור קשר בלתי אמצעי בפורומים של הורים לפגים,היה זה המקום היחיד שבאמת איפשר לי לקבל תשובות,עצות,מקום לבכות ולשתף לגעת באנשים ולתת להם לגעת ,ממש כפי שתארת סטיב.אכן,ההשפעה היתה כה מכרעת על חיי,והיה לכך אף חלק בהצלת בני.
והציטוט האחרון אליו ארצה להתייחס ,אשר נאמר על ידך סטיב ב-2003 בראיון ל"רולינג סטון":
"אני חושב שהטכנולוגיה מקרבת עולמות ותמשיך לעשות כן. יש צדדים שליליים לכל דבר - הצד המשחית ביותר של טכנולוגיה לדעתי הוא הטלוויזיה, אבל שוב, טלוויזיה במיטבה יכולה להיות מדהימה". מילים כדורבנות,ולו בשל אותה תובנה אשר חוויתי שלשום עם תלמידיי.כמורה לתקשורת אני מסכימה להיבט המשחית של הטלוויזיה בהבניית ותפיסת המציאות,הדברים החשובים בחיים ושינוי סדרי העדיפויות במאה ה-21.אולם,הסיפא של דבריך אודות היכולת המדהימה שלה, נגלתה לעיניי והציפה אותי,כתמיד,באושר גדול על שימוש מושכל שאני עושה בתקשורת בכלל ובטלויזיה בפרט למען תלמידיי האהובים.הקרנתי להם את הסרט "תיכון ההזדמנות האחרונה" אשר הוקרן בטלוויזיה במסגרת התוכנית "עובדה" בערוץ 2 לפני כשנה,בבימויו של בן שני.לאחר הקרנת הסרט אודות בני נוער נכשלים ונחשלים במערכת החינוך,נוער בסיכון שנותר ללא מוצא כמעט,מגיע לתיכון "ברנקו וייס" ברמלה ומוצא את נקודת האור הסוללת לו בתקווה את מסלול חייו.לאחר הסרט המרגש עד דמעות,"יצא"אליהם מהמסך מנהל ביה"ס חילי טרופר אשר קיים  עימם שיחה מרתקת על כל הטוב שבנפש האדם והחברה.אין ספק כי השיחה היתה אחת המדהימות שחוויתי בחיי,ולמרות הכל,אותו מפגש לא היה יכול להיות כה מרגש ומדהים בעיניי ללא הכוח שהביאה עימה הטלוויזיה בסרט מופלא זה המתאר באופן כה אותנטי את המציאות ופורט על רגשות הצופים כפי שרק ויזואליות טלוויזיונית יכולה להביע.וכדבריך,סטיב,טלוויזיה במיטבה יכולה להיות מדהימה.ומהמיקרו למקרו-טכנולוגיה במיטבה יכולה להיות אף היא מדהימה,אם נדע לצרוך אותה באופן מושכל ובקורתי,ממש כמו את אמצעי התקשורת.
סטיב ג'ובס-האיש והאגדה-
תהא נשמתך צרורה בצרור החיים.