אנו נמצאים בעיצומם של ימים של חשבון נפש, סיכומים של השנה החולפת בינינו לבין עצמנו, אפופים ברגשות והגיגים אודות התחלות חדשות ומסוקרנים מהזרעים שתנביט השנה החדשה הבעל"ט.
לקראת ערב החד הייתי בארוע משפחתי, אשר השולחנות עוצבו בו באגרות ברכה מקוריות כפי שגדלנו עם הציורים והנצנצים, והחלונות הנפתחים שכה ריגשו אותי בילדותי. נשבעתי לעצמי באותו רגע, שאני לא שולחת אפילו לא מסרון אחד עם ברכת שנה טובה לאהובים שלי, אלא מברכת בקול האישי, בברכה המתאימה לכל אחד ואחת, באהבה כנה ואמיתית, ולא בכדי לצאת לידי חובה או לשבור שיא בסגנון העתק הדבק. עמדתי במשימה שהצבתי לעצמי. דיברתי עם האנשים החשובים לי, שחלקם הופתעו במידה מסוימת, כי הטכנולוגיה יצרה לצערי אדם מסוג חדש המורגל לקבל ברכות משוכללות ותוצר אפליקציות מעשירות, אך נעדרות מגע אנושי ויחס אישי הטבועים באישיות שלי. מאידך, לא ציפו לקבל מסרון או אי-מייל ממני, מהיכרותם אותי. ובהקשר זה, בני, תלמיד כיתה א' הכין למורתו אגרת ברכה מצויירת ומקושטת פרי ידיו, ומה שריגש אותו יותר מכל הברכות היתה המעטפה שקיבל בתיבת הדואר ובתוכה אגרת ברכה מנוקדת לעילא ועילא ממורתו, המיועדת רק לו (וכוונתי לתיבת הדואר האמיתית בכניסה לבניין בו אנו מתגוררים, למעטפה עם בול ולמכתב כתוב על נייר. כן זה ולא תיבת דואר מקוונת או מכתב מקוון).
עם זאת, השנה יותר מכל (ואולי בגלל שחל שינוי במודעות שלי לנושא) פגשתי לקרא השנה החדשה במגוון של שינויים טכנולוגיים הרלוונטיים במיוחד לחג, המהווים את מנהגי וסממני החג. זקני השבט לעולם לא יקבלו את התחליף לתקיעת השופר, כפי שמשמיעה האפליקציה החינמית shofar , המשמיעה בלחיצת כפתור פשוטה את כל ארבע סוגי התקיעות: תקיעה, שברים, תרועה ותרועה גדולה.
האמת אין תחליף לדבר האמיתי ולמשמעויות שהוא נושא עימו, אולם כיאה לעוסקים בחינוך, ניתן להסתייע בכך במהלך שיעור הכנה לסימני החג. לפחות לשם לימוד ההבחנה בין סוגי התקיעות עבור תלמידי כיתות בית הספר היסודי. אין ספק ששמיעת התקיעות הלכה למעשה, בלווי השמות יחדד את הקשר של ילדי ישראל לחג. ואם זו לא טכנולוגיה בשרות הפדגוגיה אז מה כן?
ואם בטכנולוגיה בשרות החינוך לקראת החג עסקינן, ברצוני לשתף אתכם גם בחזון ישעיהו, גירסת 2.0. בימים האחרונים חנך מוזיאון ישראל את "מגילות ים המלח הפרויקט הדיגיטלי", המאפשר לחקור את כתבי היד העתיקים מתקופת בית שני ברזולוציה גבוהה. האתר, אשר פותח בשיתוף גוגל, מנגיש בטעינה מהירה דימויים מהמגילות באיכות גבוהה, כולל אפשרות חיפוש ושיתוף וגם קטעי וידאו וטקסט. לחשוב על כך שמגילות שנכתבו בשנת 125 לפני הספירה ובהן אזכורים לראש השנה וליום כיפור, מופיעות פתאם באופן ממוחשב הנגיש לכל יהודי באשר הוא, זה פשוט דבר מדהים.
באשר לברכות המוכנות לראש השנה - באפליקציות כמו i bracha , או i greet יש לי השגות אישיות. עדיין אני רואה בכך דרך מלאכותית ולא אמיתית לתקשורת חגיגית בין חברים, משפחה ואחרים. אולי בשל היותי מהגרת דיגיטלית ואולי בשל הרגישות לאדם כיצור אנושי ולא כרובוט דמוי אדם, אני מבכרת להימנע מכך, בשל היותי רונית המאמינה ביחסים הבינאישיים ובאמת הטהורה.
אמנם התלהבתי כששמעתי את הברכה המוזיקלית עם פרצוף מזמר של החבר ששלח את הברכה באפליקציית "שנה טובה", אך עצם המגבלה ל-iphone 4-3 , החזירה אותי מיידית לרצון לברך בעצמי בשיר ובזמר את חבריי (ולשמוע את הצחוק בקולם מנגד...).